Producenci

Korzyści i szkody wynikające z picia kawy

Korzyści i szkody wynikające z picia kawy

Kofeina jest najpowszechniejszym narkotykiem na świecie i najczęściej dostaje się do organizmu z kawy. W tym artykule porozmawiamy o zaletach kawy jak i jej szkodliwości oraz podzielimy się wynikami badań naukowych na ten temat.

Jak zdrowa jest kawa?

Kawa orzeźwia

To chyba najbardziej znana właściwość kawy. Wyjaśnia to fakt, że kofeina jest tzw.psychostymulatorem. Kiedy pijemy kawę, kofeina dostaje się do mózgu, gdzie blokowany jest neuroprzekaźnik adenozyna.

Adenozyna bierze udział w przenoszeniu energii, tłumi witalność i stymuluje sen. Stężenie adenozyny w organizmie wzrasta z każdą mijającą godziną bez snu, powodując senność. Kiedy adenozyna jest zablokowana, wzrasta stężenie innych neuroprzekaźników, takich jak noradrenalina i dopamina. Daje to efekt tonizujący.

Wiele badań potwierdza, że kawa poprawia pamięć, nastrój, szybkość reakcji, uwagę i funkcje poznawcze. Kawa naprawdę orzeźwia i czyni nas mądrzejszymi.

Kawa zwiększa wydolność organizmu

Kiedy kofeina stymuluje układ nerwowy, wysyła sygnały do innych części ciała. Komórki tłuszczowe otrzymują sygnał do rozbicia złogów tłuszczu. Spalanie tłuszczu jest najskuteczniejsze u osób, które niedawno zaczęły pić kawę. Według badań kofeina spala do 29% tłuszczu u osób szczupłych i do 10% u osób otyłych. Kiedy tłuszcze dostają się do krwiobiegu i są przekształcane w wolne kwasy tłuszczowe, organizm może je wykorzystać jako źródło energii.

Dodatkowo kofeina podnosi poziom adrenaliny we krwi, co przygotowuje organizm do intensywnych ćwiczeń. Dlatego przed kolejną wizytą w siłowni, zdobądź się na wypicie filiżanki czarnej kawy.

Kawa łagodzi bóle mięśni po treningu

Korzyści płynące z picia kawy zostały potwierdzone dla sportowców. Według badań dwie filiżanki kawy po treningu łagodzą ból mięśni. Podczas tego eksperymentu uczestnicy pili kawę po intensywnych ćwiczeniach. Godzinę później poproszono ich o ocenę intensywności bólu w skali od 0 do 100. Okazało się, że kawa zawierająca kofeinę znacznie zmniejsza wrażliwość na ból.

Kawa pomaga w walce z depresją

Kofeina zwiększa produkcję dopaminy, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za ruch, pamięć i myślenie. Dopamina wiąże się również z uczuciem satysfakcji. Dlatego kawa pomaga w walce z depresją.

Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda kobiety pijące kawę są o 20% mniej narażone na depresję. Inne badanie wykazało, że osoby pijące kawę rzadziej popełniały samobójstwo o 53%. Uczestnicy obu badań wypijali cztery filiżanki kawy dziennie.

Kawa jest dobra dla zdrowia wątroby

Badanie przeprowadzone przez singapurskich naukowców potwierdziło, że picie dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko marskości wątroby o około 66%.

Inni badacze odkryli, że picie kawy może również zmniejszyć ryzyko raka. Kawa bezkofeinowa obniża poziom enzymów wątrobowych we krwi.
Kawa może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych

Kamienie żółciowe to stałe formacje w woreczku żółciowym. Występują zwykle z powodu niewłaściwej diety (zbyt dużo cholesterolu), problemów z woreczkiem żółciowym oraz z powodu pewnych chorób, takich jak marskość wątroby.

Kofeina pomaga zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych. Potwierdziło to badanie, w którym naukowcy obserwowali spożywanie kawy i pojawianie się kamieni żółciowych u 46 000 mężczyzn przez 10 lat. Inne badanie z udziałem kobiet przyniosło podobne wyniki.

Kawa może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2

Analiza 18 badań (łączna liczba uczestników 457 922 osób) potwierdziła, że każda wypita filiżanka kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy o około 7%.

Spożycie kawy wpływa na globulinę. Białko to kontroluje aktywność hormonów płciowych testosteronu i estrogenu, które odgrywają rolę w rozwoju cukrzycy typu 2.

Autorzy badania stwierdzili, że istnieje odwrotna zależność między spożywaniem kawy, a ryzykiem cukrzycy. Kawa, zwiększając poziom globuliny w osoczu, w oczywisty sposób zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Kawa pomaga zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera pojawia się najczęściej po 65 latach życia. Jest to najczęstsza choroba neurodegeneracyjna na świecie. Pacjenci stopniowo tracą pamięć, zdolność myślenia i zdolność do wykonywania najprostszych zadań.

Nie ma jeszcze lekarstwa na tę chorobę, ale istnieje wiele środków zapobiegawczych. Wśród nich jest zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i psychiczna. Wiele badań potwierdza, że również kawa zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera nawet o 65%. Tak więc zalety kawy w tym przypadku odgrywają ważną rolę.

Świeżo palona kawa np. z palarni Say Coffee jest szczególnie przydatna, ponieważ nie wyparowane jeszcze przeciwutleniacze, zachowują swój bogaty smak i aromat. Zamów teraz!

KORZYŚCI I SZKODY WYNIKAJĄCE Z PICIA KAWY

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl