Czym jest kawa specialty?

Podziel się

Krótki przegląd kaw specialty Say Coffee

Interesując się choć trochę tematem kawy, nie sposób nie spotkać na swej drodze określenia “kawa specialty”. Skojarzeń z tym terminem może być zapewne wiele, jednak jeśli interesuje Państwa, czym charakteryzuje się ten konkretny typ kawy i jaka jest jego geneza, zapraszam do lektury.

 

 

 

Co oznacza termin kawa specialty?

Wyrażenie “specialty coffee” zostało użyte po raz pierwszy w roku 1974 przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Sformułowanie to miało na celu określić najlepsze ziarna produkowane w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Kawy specialty miały być pozbawione jakichkolwiek defektów. Termin ten zaczęto zatem utożsamiać ze zmianą podejścia do tego surowca, polegającym na nastawieniu na jakość, aniżeli ilość w jak najniższej cenie. Potencjał zawarty w kawie specialty, charakteryzującej się smakiem zupełnie różnym od tego, który był wówczas każdemu znany, sprawił, że idea kawy specialty stała się podstawą do powstania całego rynku kawy najlepszej jakości.

 

Obecnie kawy specialty, z którymi mogą się Państwo spotkać w dobrych palarniach i kawiarniach to takie, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali. Punkty też przyznawane są przez specjalnie wykwalifikowaną kadrę “somelierów” kawy – czyli tzw. Q graderów.

 

Co wyróżnia kawę specialty od innych kaw?

  • ŚWIEŻOŚĆ ZBIORU – surowe ziarno musi bowiem pochodzić z najświeższych zbiorów
  • ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ – oznaczający brak pośrednictwa kilku lub nawet kilkunastu firm transportujących kawę do palarni lub hurtowni zielonego ziarna. Skutkuje to wyższym wynagrodzeniem dla farmera, który otrzymane pieniądze może inwestować w podnoszenie jakości swych upraw i lepsze warunki życia.
  • ŚWIEŻOŚĆ WYPAŁU – kawa specialty trafia z palarni do klienta nie później niż w 2-4 tygodnie po jej wypale w piecu
  • CZYSTY, NATURALNIE SŁODKI SMAK – kawę specialty od 95% kaw dostępnych na rynku odróżnia niezwykle czysty, delikatny posmak sprawiający, iż kawa specialty smakuje doskonale bez jakichkolwiek dodatków, takich jak mleko i cukier.
  • RÓŻNORODNOŚĆ – ziarna kawy specialty pochodzą z różnorodnych regionów świata, przez co posiadają swój charakterystyczny aromat i posmak.
  • NAJWYŻSZA JAKOŚĆ – dostrzegalna na każdym etapie produkcji kawy specialty – począwszy od posadzenia sadzonki kawowca, aż po filiżankę naparu, który uwodzi Państwa zmysły.

 

Kawy specialty Say Coffee

Jeśli pragnęliby Państwo przekonać się w praktyce, czym jest kawa specialty, znajdą ją Państwo również w sklepie Say Coffee. W naszym asortymencie posiadamy kawy z różnych regionów świata, charakteryzujące się odmiennymi właściwościami, by wpasować się w Państwa gusta.

 

Na pierwszy ogień warto przyjrzeć się KAWIE Z MEKSYKU – w naszym sklepie Say Coffee występującą pod nazwą Meksyk Esmeralda SHG EP. Uznawana jest ona za najbardziej pożądaną kawę pochodzącą z Meksyku. To, co ją charakteryzuje, to bogaty, czekoladowo – kwiatowy smak z nutami pigwy, a takżę niezwykle zbalansowana, delikatna kwasowość.

słowa i kawa

Kawa ta uprawiana jest w rejonach prowincji Oaxaca na wysokości od 1350 do 1500m. n.p.m. Rośnie na glebach wulkanicznych, które zapewniają krzewom kawowca niezbędne składniki do wzrostu. Odpowiednie warunki panujące w tym regionie – a więc sezonowe opady z chmur, które napędza wiatr wiejący znad Oceanu Spokojnego, budują odpowiednią wilgotność powietrza dla tego gatunku arabiki.

 

Następna, równie intrygująca, to nasza GWATEMALA SPECIALTY, dostępna w sklepie Say Coffee w dwóch pojemnościach – 1kg i 200g. Cechuje ją pełny smak i aromat oraz doskonała, niezbyt wysoka kwasowość. W smaku będą zaś dominować nuty gorzkiej czekolady i przypraw korzennych, o doskonałym body.

 

 

 

Co ciekawe, to właśnie kawa stanowi główny towar eksportowy Gwatemali i nie bez powodu. Wśród smakoszy ma bowiem opinię najlepszej ze wszystkich kaw oferowanych w Ameryce Środkowej.

 

DOMINIKANA to nasza kolejna kawa specialty, posiadająca idealnie zrównoważony, delikatny posmak i niewielką kwasowość. To, co odróżnia ją od jej poprzedniczek, to nuty wanilii, słodkiej mandarynki i goździków. Mieszkańcy Dominikany znani są ze swojego zamiłowania do0 kawy, a jej roczna konsumpcja na mieszkańca wynosi nawet 3,5 kg, co w ogólnoświatowym rankingu daje im 15. miejsce. Dzięki korzystnym warunkom klimatycznym panującym na Dominikanie ziarna można zbierać tam prawie przez cały rok, jednak szczyt zbiorów przypada na czas od listopada do maja.

 

Ostatnia kawa specialty Say Coffee to niezawodna PANAMA pochodząca z plantacji El Hortigal Estate. Słodki smak i subtelny aromat kwiatów, tropikalnych owoców, takich jak mango, papaja, marakuja, uwodzi zmysły, a delikatna kwasowość i pełne body sprawiają, że kawa z Panamy ma wielu zwolenników.

Nie powinno nas zatem dziwić, iż kawa z Panamy odnosi sukcesy w światowych konkursach, a na jej wysoką jakość składa się zarówno wulkaniczna, bogata w składniki odżywcze gleba, w której rosną drzewa kawowe, jak również wiatr północny, który tworzy unikalny mikroklimat spowalniający dojrzewanie kawowych czereśni.

 

Niezapomniany, unikalny smak kaw specialty, długi i pozostawiający chęć na kolejny łyk sprawiają, że specialty coffee znajdują coraz większe grono zwolenników. Nawet ci, którzy zazwyczaj pijają kawę z mlekiem i cukrem, po spróbowaniu naszych kaw specialty Say Coffee bez żadnych dodatków przekonają się, iż jakiekolwiek dodatki do kawy są zupełnie zbędne. Tak właśnie smakuje kawa specialty w najlepszym wydaniu, a ten, kto spróbował jej choć raz, ten nie powróci już do kawy, którą pił wcześniej.

Picture of Grzegorz Gierejko
Grzegorz Gierejko

Podobno urodził się na drzewie kawowym

Leave a Comment

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualizacjach, nowościach, spostrzeżeniach lub promocjach.
Oferta
Odwiedź nasz sklep internetowy
Scroll to Top