Jaką kawę Say Coffee wybrać? Poradnik dla niewtajemniczonych.
Przeglądając asortyment naszego sklepu zastanawiasz się, jaka kawa będzie dla Ciebie najlepszym wyborem? Po przeczytaniu tego wpisu nie będziesz miał żadnych wątpliwości – wyjaśnimy w nim, czym charakteryzuje się dana paczka i dla kogo będzie strzałem w dziesiątkę!
Kawy Single 100% arabika
Nasze kawy „single” to nic innego jak kawy o jednorodnym pochodzeniu (ang. single orgin) z jednego, określonego kraju, bądź też jednej, wybranej plantacji. Świetnie sprawdzą się u osób, które cenią sobie prostotę i pragną poczuć, jaki smak oferują ziarna z wybranych miejsc świata. W naszym asortymencie kaw single 100% Arabika posiadamy ziarna pochodzące z miejsc, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy tego surowca – tj. z Brazylii i Kolumbii w Ameryce Południowej. Kawy z tych rejonów posiadają charakterystyczny, orzechowo – czekoladowy posmak i doskonale sprawdzą się zarówno solo, jak i z dodatkiem mleka.
- KAWA YELLOW BOURBON
Szlachetna, łagodna, klasyczna. Te 3 przymiotniki idealnie opisują naszą kawę Yellow Bourbon pochodzącą z plantacji w okolicach gorącej, słonecznej Fazendy w Brazylii. Posiada ona również delikatną, subtelną nutę suszonych owoców, ciemnej czekolady, orzechów i słodkiego karmelu. Nie powinno nas zatem dziwić, iż wielu ekspertów uważa ją za jedną z najlepszych kaw świata.
Nasza Yellow Bourbon powinna spełnić oczekiwania każdego, kto ceni kawę o niskiej kwasowości i rozpływających się w ustach czekoladowych aromatach i naturalnej słodyczy, wynikających z warunków, w których jest zbierana i suszona.
Często nazywana „wicekrólową” kawy. Zapytacie pewnie, dlaczego „wice”? Otóż dlatego, iż kraj ten jest drugim na świecie producentem arabiki (zaś trzecim na świecie producentem kawy). Położenie geograficzne i klimat Kolumbii są niemalże doskonałe do uprawy krzewów kawowca, a wieloletnie tradycje w tej dziedzinie sprawiają, że ziarna pochodzące z Kolumbii są niezwykle wysokiej jakości.
W kraju tym, w którym przez cały rok panuje ciepły klimat oraz który dodatkowo posiada wspaniałe, żyzne gleby, panują doskonale warunki sprzyjające wszelkim gałęziom rolnictwa, a co za tym idzie – również uprawie kawy. Kolumbia, podobnie jak Yellow Bourbon, będzie posiadała niską kwasowość oraz charakterystyczny dla kaw z Ameryki Południowej – zrównoważony, klasyczny aromat orzechów i czekolady.
Nasza Kolumbia sprawdzi się u tych osób, które oprócz szlachetnych, klasycznych kawowych aromatów obecnych również w naszej kawie Yellow Bourbon poszukują delikatnie mocniejszej alternatywy. Kolumbię wypalamy bowiem delikatnie mocniej, niż wspomnianą Yellow Bourbon, co będzie odczuwalne w subtelnie intensywniejszym posmaku. Podobnie jak jej poprzedniczka, świetnie sprawdzi się w tradycyjnym, kremowym espresso, jak i w aromatycznej, mlecznej latte. Wybór należy do Ciebie.
Mieszanki, w świecie kawy znane również jako „blendy” to nic innego, jak połączenie dwóch lub więcej rodzajów kawy, z których każda pochodzi z innego regionu świata. Taki zabieg sprawia, że osiągamy zupełnie nową jakość i smak kawy, niemożliwy do osiągnięcia wyłącznie z jednego gatunku. Możemy to porównać do mieszania kolorów – zielonego nie uzyskamy w żaden inny sposób, niż poprzez połączenie ze sobą żółtego i niebieskiego.
Co istotne, mieszkanki naszych kaw składają się w 100% z ziaren niezwykle szlachetnej Arabiki (czyli – gatunku kawy, który uprawiany jest w różnych regionach świata). Dopracowane pod każdym względem receptury naszych mieszanek oferują niepowtarzalny smak. Przyjrzyjmy się każdej z nich.
- BLACK BRASIL
Jest to nasza autorska mieszkanka dwóch różnych ziaren kawy, obu pochodzących ze słonecznej Brazylii – wspomnianej wcześniej Yellow Bourbon oraz Santos. Pierwszą z nich już znamy, czym zatem charakteryzuje się Brazylia Santos? Jako kawa pochodząca z Brazylii, oprócz owych charakterystycznych dla tego regionu orzechowo – czekoladowych nut, posiada szalenie delikatny, niezwykle zrównoważony posmak, wyjątkowo niską kwasowość oraz karmelowe wykończenie.
Naszą kawę Black Brasil wypalamy nieco ciemniej, niż wspominaną Kolumbię czy Yellow Bourbon – będzie to skutkowało delikatnie intensywniejszym, kawowym aromatem, idealnym dla miłośników wyrazistego espresso, czy małej czarnej. Powinna zadowolić również te osoby które jak ognia unikają w kawie jakiejkolwiek kwasowości – jak na razie, ze wszystkich 3, posiada pod tym względem najniższy współczynnik.
- WHITE BRASIL
Nie przepadasz za zbyt mocną kawą, ale wciąż jesteś ciekaw naszych kawowych mieszanek? Nasza kawa White Brasil powinna bez cienia wątpliwości spełnić twoje kawowe oczekiwania. Posiada te same ziarna, co jej bliźniaczy odpowiednik – kawa Black Brasil, jednak w odróżnieniu od niej jest jaśniej wypalana, przez co nie tylko posiada cudowny posmak mlecznej czekolady, ale pozwala z siebie wydobyć subtelne nuty limonki, czy moreli. Pamiętajmy jednak, że owe owocowe posmaki nie będą tak wyraziste, jak w obecnych w naszym asortymencie kawach smakowych – są to naturalnie występujące cechy wynikające z takich czynników jak właśnie jasność wypalenia, czy miejsce uprawy.
Mieszanki
Na kawy z tej kategorii, również będącymi owymi „blendami” kaw z różnych regionów świata składają się 2 gatunki kawy – wspominana wcześniej Arabika oraz, często niedoceniana Robusta.
Dla rozwiania wszelkich wątpliwości dotyczących ich różnic, spieszymy z wyjaśnieniem – Arabika i Robusta są jak 2 gatunki tego samego owocu, ale posiadające jednak inne właściwości smakowe i działanie. Owe różnice wynikają z odmiennych warunków uprawy związanych m.in. z faktem, iż Robusta jest łatwiejsza w uprawie, niż Arabika, co sprawia, że jej zbiory są bardziej obfite.
W odróżnieniu od Arabiki, często posiadającej słodkawe nuty, Robustę charakteryzuje wyrazisty aromat i niekiedy intensywny, gorzkawy posmak. Zdaje się jednak, że najistotniejszą różnicą między tymi 2 gatunkami jest odmienna zawartość kofeiny – Robusta może jej zawierać nawet dwa razy więcej, niż Arabika! Ich mieszanka to jakby połączenie delikatnego, słodkawego smaku Arabiki z zapewniającą zastrzyk energii Robustą. Świetne combo w naszych zabieganych czasach, gdy oczekujesz od kawy, by przede wszystkim spełniała swoje główne zadanie – pobudzała Cię do działania.
- ESPRESSO CREMA
Połączenie czterech odmian wysokogatunkowych Arabik z Afryki i Ameryki Południowej (80%) oraz azjatyckiej Robusty (20%). Dodatek Robusty nie tylko sprawi, że pijąc naszą Espresso Crema pokonasz zmęczenie i rozpoczniesz kolejny dzień z dobrą energią, ale też – będzie to doskonała kawa bazowa do wszelkich kaw mlecznych – latte, cappuccino, flat white, czy też innych, kawowych napojów.
- ESPRESSO COFFEIN
Uważasz, że nawet najbardziej pobudzająca kawa jest wciąż za słaba? W kawie cenisz przede wszystkim jej energetyzujące działanie? Espresso Coffein będzie dla Ciebie jak znalazł! Jest to nasza autorska mieszanka fachowo dobranych ziaren indyjskich i brazylijskich. Ze wszystkich kaw w naszym asortymencie posiada największą zawartość kofeiny oraz znaczącą intensywność, niepozbawioną jednak cudownego, wyrafinowanego posmaku. Z tą kawą bez dwóch zdań pokonasz nawet największe zmęczenie i z łatwością przetrwasz najbardziej pracowity dzień.
Kawy smakowe
Miłośnicy deserów i słodkości, zgłoście się! W naszym sklepie bez trudu uda Wam się zaspokoić najskrytsze, kawowe marzenia. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy ziarna, które w połączeniu z w pełni naturalnymi, spożywczymi aromatami zagwarantują cudowne, niezapomniane smaki idealnie wpisujące się w Wasze kawowe gusta.
Każda z naszych kaw smakowych to w 100% ziarna szlachetnej, delikatnej Arabiki, uprzednio świeżo zmielone, by ułatwić Wam cały proces parzenia cudownego, aromatycznego kawowego eliksiru. Doskonale smakują zarówno w klasycznej, wyrafinowanej „małej czarnej”, jak i z dodatkiem mlecznej pianki, która dodatkowo wydobędzie ich głębię i smak. Nie ulega wątpliwości, że każda kawa z tej kategorii wspaniale będzie wspaniale akompaniować poobiednim rozmowom przy kawałku ciasta.
W naszym asortymencie posiadamy następujące kawy smakowe:
- ORZECH – z bogatą nutą orzecha laskowego
- WANILIA – wzbogacona o delikatny posmak aromatycznej wanilii
- KOKOS – idealna dla zwolenników kokosowych deserów; przeniesienie w orientalne zakątki świata
- WHISKY – spełni oczekiwania każdego smakosza tego wyrafinowanego trunku
- RÓŻANA – zapewni chwilę zapomnienia dzięki swemu kwiatowemu aromatowi i uwiedzie zmysły
- IRISH CREAM – czy istnieje coś lepszego, niż połączenie twoich dwóch ulubionych napojów w jeden? Irish Cream przywodzi na myśl legendarny, irlandzki likier, powstający dzięki połączeniu whisky i śmietanki.
Dotarliśmy do końca naszego asortymentu – znasz już każdą naszą kawę. Pozostaje tylko jedno pytanie – którą kawę Say Coffee zdecydujesz się spróbować?