Jak parzyć kawę french pressem

Podziel się

Odcinek 1. – FRENCH PRESS

Zaopatrzyłeś się już w konkretne ziarna, jednak nie bardzo wiesz, jaka metoda parzenia kawy jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia? Seria nadchodzących wpisów „Jak zaparzyć pyszną kawę w domu” zaspokoi twoją ciekawość – przedstawimy w niej najbardziej popularne metody parzenia kawy, jak i wskazówki, które pomogą Ci w uzyskaniu maksimum kawowych możliwości w domowym zaciszu.

Każdy z wpisów poświęcony będzie innej metodzie parzenia kawy. W dzisiejszym więc zajmiemy się tzw. „french pressem”, potocznie nazywanym cafeterią (choć to określenie może być mylnie kojarzone z kawiarką, o której opowiemy przy następnej okazji). Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie to wywodzi się z Francji, a jego historia sięga początków XX. wieku. Do dziś jednak cieszy się niesłabnącą popularnością, która może wynikać z kilku powodów.

Co wpływa na popularność French Pressa?

Po pierwsze – konstrukcja french pressa jest banalnie prosta, co przekłada się również na wygodę i prostotę użytkowania. Na urządzenie to składa się szklany, bądź metalowy cylinder, w który wchodzi tłok zakończony sitkiem, szczelnie przylegającym do ścianek naczynia – to on odpowiada za oddzielenie fusów od naparu. Do tego dochodzi jeszcze pokrywka – ale poza nią to tak naprawdę wszystkie elementy!

Co wpływa na jakość naszego zaparzacza?

Nie ulega kwestii, że to popularne urządzenie, jakim jest French Press, możemy znaleźć w większości marketów za kilkadziesiąt złotych. Niemniej jednak, przy jego zakupie warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, które odgrywają decydującą rolę przy parzeniu kawy i mogą zaważyć na jej ostatecznym smaku.

  1. Ważne, by krawędzie sitka znajdującego się na końcu tłoka szczelnie przylegały do ścianek naczynia. Jest to kwestia kluczowa przy wyborze naszego zaparzacza – odpowiedni, podczas przeciskania kawy, nie będzie przepuszczał drobinek kawy do naszego gotowego naparu.
  2. Z tego samego względu, sitko powinno być niezwykle drobne. Po przeciśnięciu kawy, w naszym naparze powinna pozostać wyłącznie gotowa kawa, a wszystkie fusy i drobinki – uwięzione pod sitkiem.
  3. Warto również zadbać o sam materiał, z którego wykonany jest nasz French Press. W przypadku tych ze złej jakości plastiku, istnieje możliwość, że w naszej kawie również poczujemy jego smak, czego oczywiście chcemy za wszelką cenę uniknąć. Podobnie może stać się w przypadku Pressa wykonanego ze złej jakości metalu – metaliczny posmak w naszej porannej kawie to nic przyjemnego.

No dobrze, ale jak zaparzyć nasz „francuski” napar?

Jak już wspominałam, parzenie kawy we French Pressie jest wręcz banalnie proste – niezależnie od jego wielkości, czy materiału, z którego jest wykonany.

Do wykonania naszej kawy będziemy potrzebować:

  1. świeżej, filtrowanej wody – najlepiej w okolicach 90*C
  1. Świeżo palonej kawy ziarnistej – najlepiej oczywiście Say Coffee – co istotne jednak – ziarnistej. Ułatwieniem jest fakt, iż pod tę metodę nadadzą się zarówno kawy wypalane ciemniej, pod espresso, jak i te wypalanej jaśniej, pod metody przelewowe. Tak więc – każda kawa z naszych kaw ziarnistych będzie strzałem w dziesiątkę. Warto jednak zadbać o to, by zmielić ją samodzielnie na poziom większy niż średni (a więc zdecydowanie grubiej, niż pod espresso, pod które kawa jest zmielona niezwykle drobno). Jest to istotne z tego względu, iż przy grubiej zmielonej kawie, odstępy między poszczególnymi „kawowymi drobinkami” są większe (niż np. w drobno zmielonej kawie pod espresso), przez co może się ona zdecydowanie dłużej parzyć, niż kawa znana nam z ekspresów. Z kawy zmielonej drobno i parzonej we French Pressie przez 3-4 minuty, uzyskalibyśmy niezwykle gorzki i nieprzyjemny napar, aniżeli delikatny, orzechowy posmak. Ponad to, zbyt drobno zmielona kawa może przytkać sitko naszego Pressa!
  1. Stopera – do odmierzania czasu parzenia
  2. Wagi – by uzyskać odpowiednie proporcje kawy i wody.

Wyjściowymi proporcjami w tej metodzie parzenia jest 60 gramów kawy na 1 litr wody, dostosowane oczywiście do wielkości zaparzacza.

  • Zmieloną kawę należy wsypać do naczynia i zalać gorącą wodą, w taki sposób, by przykryła ona drobinki;
  • Następnie – zamieszać i zostawić na pół minuty;
  • Wlać pozostałą część wody, po raz kolejny – zamieszać 2-3 razy, założyć pokrywkę na naczynie i pozostawić do parzenia na 3-4 minuty, jeszcze nie przeciskając tłoka;
  • Po upływie tego czasu – zdjąć pokrywkę, zebrać łyżką kawowy osad, który powstał na wierzchu naszego naparu
  • Ostatnim krokiem jest ponowne założenie pokrywki i przeciśnięcie tłoka do dna jednostajnym, spokojnym ruchem.

Voilà! Tak oto powstaje aromatyczna kawa rodem z Francji!

Picture of Grzegorz Gierejko
Grzegorz Gierejko

Podobno urodził się na drzewie kawowym

Leave a Comment

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualizacjach, nowościach, spostrzeżeniach lub promocjach.
Oferta
Odwiedź nasz sklep internetowy
Scroll to Top