Jaką kawę wybrać i gdzie kupić?

Spożywanie kawy stało się codziennością, nie tylko w Brazylii, Kolumbii czy Wietnamie, które są światowymi hegemonami w produkcji ziaren. Na półkach sklepowych, a także pośród witryn internetowych, można znaleźć niezliczone ilości produktów kofeinowych i ekspresów do parzenia kawy.

Rozpoznanie jakościowych wytworów staje się nie lada wyzwaniem w świecie tak wielu ofert. Jak zatem wybrać najlepszą kawę, skrojoną na miarę swoich preferencji i oczekiwań?

Podstawowe informacje – jaką kawę wybrać?

Zawsze warto zacząć od początku – wybór z pewnością ułatwi fundamentalna wiedza dotycząca produkcji kawy. W krajach Ameryki Południowej, Afryki czy dalekiej Azji, pracownicy plantacji zajmują się produkcją trzech podstawowych gatunków kawy – pierwszą z nich jest Kawa Arabica, która stanowi nawet 70% światowej produkcji. Stała się najbardziej powszechna, ze względu na swój wysublimowany smak i stosunkowo niską zawartość kofeiny. Drugą grupę stanowią odmiany Kawy Robusta, o nieco bardziej wyrazistym, a nawet goryczkowym smaku. Ostatni, najmniej popularny gatunek stanowi Kawa Liberika i jest często stosowana do deserów, ze względu na niską zawartość kofeiny. Synonimem dobrej jakości kawy, uznawanym za najbardziej szlachetny gatunek jest wspomniana Kawa Arabica. Nie przekreśla to jednak potencjału Robusty i Liberiki, które znajdują duże grono amatorów. Jednym z pomysłów na odnalezienie nowych smaków są mieszkanki mielone i mieszanki ziarniste, będące hybrydą dwóch najpopularniejszych gatunków.

Jaką kawę kupić, by spełnić swoje oczekiwania?

Popularność Arabiki sprawiła, że producenci wyodrębnili liczne odmiany smakowe. Są one uzależnione przede wszystkim od sposobów przetwórczych, a także warunków i miejsc, gdzie ów produkt jest tworzony. Najbardziej czekoladowy aromat i smak można dostrzec w odmianie Mocca, która pochodzi przede wszystkim z Etiopii. Z kolei w odmianie Bourbon, nieco bardziej wyczuwalny jest orzech. Rodzaj ten charakteryzuje się także lekką kwaskowatością. Ponadto, wyróżnić można jeszcze Pacas, Mundo Novo czy Maragogype oraz wiele innych.

Jakość i smak kawy zależy nie tylko od wysokości uprawy kawowców i warunków atmosferycznych, ale także od procesu palenia kawy – stopnia, a także jego rodzaju. W przemyśle kawowym wyróżnia się trzy rodzaje palenia ziaren. Przed tym procesem, kawa ma naturalny zielony kolor i specyficzny smak. Odznacza się wieloma walorami, jednak dopiero palenie sprawia, że można z niej wyłonić prawdziwy smak i aromat. Surowe ziarna mają tylko kilka związków aromatycznych, natomiast palone, nawet kilkaset.

Jasne palenie kawy przebiega w około 200 stopniach i powoduje naturalną, lecz wysoką kwasowość kawy, wraz z dużą zawartością kofeiny. Smak natomiast nie do końca przypomina kawę znaną wszystkim – kolorem dorównuje herbacie.

Palenie średnie stanowi największy odsetek wszystkich paleń kawy. Odbywa się w nieco wyższej temperaturze, a kolor ziaren (a także zaparzonej kawy) jest ciemniejszy, wraz z pojawieniem się charakterystycznej goryczki oraz zmniejszeniem kwasowości. Specjaliści są także stanie odnaleźć w nutach aromatycznych orzech, a nawet czekoladę. Zawartość kofeiny przy średnim paleniu znajduje się na odpowiednim, średnim poziomie. Palenie kawy ciemne/mocne to natomiast proces, który odbywa się nawet w temperaturach o wartościach do 250 stopni. Proces ten oddaje w smaku większą goryczkowość, przy zmniejszonej kwasowości. Analogicznie, znacząco zmniejszona zostaje wówczas zawartość kofeiny. Niezależnie od tego, czy to kawa dla domowych smakoszy, czy kawa do biura, najważniejszy staje się właściwy dobór pod względem preferencji smakowych.

Tradycyjnie czy alternatywnie?

Przed każdym pasjonatem kawy stoi także wybór pomiędzy kawą tradycyjną o zdecydowanym nutach, a także kawą smakową (wśród nich, chociażby takie, jak: wanilia, orzech, whisky czy nawet kokos). Inną możliwością jest także postawienie na najwyższej jakości, wyselekcjonowane ziarna, które kryją się pod nazwą, jaką jest kawa specialty. Ostatni z dylematów pojawia się w głowie każdego niewprawionego kawosza, gdy dochodzi do wyboru – kawa ziarnista czy może kawa mielona? Odpowiedzi nie trzeba szukać daleko, bowiem najbardziej racjonalną decyzją pod kątem smakowym i aromatycznym, będzie wskazanie na kawę w ziarnach. W tym przypadku niezbędne jest jednak posiadania urządzenia do mielenia kawy. Wersja zmielonych ziaren sprawdza się doskonale w sytuacji ograniczonej ilości czasu czy miejsca – chociażby w biurze czy podczas podróży.

Gdzie kupić dobrą kawę i się nie zawieść?

Miejsc, w których dostępne są kofeinowe ziarna, jest coraz więcej. Zakupów można dokonywać stacjonarnie – w galeriach handlowych, dobrze zaopatrzonych supermarketach oraz w specjalistycznych sklepach. Najbardziej komfortową możliwością jest jednak zakup mobilny, za pośrednictwem sklepów internetowych. Dokonywanie wyboru nie wiąże się ze sklepową presją czy koniecznością przemieszczania się. Co więcej, każdy z produktów posiada szczegółowy opis, który zdecydowanie ułatwia wybór. Z pewnością, saycoffee.pl dla każdego Klienta posiada indywidualną ofertę, obejmującą produkty zróżnicowane i wysokojakościowe.

blank

Grzegorz Gierejko

Ekspert od kawowych ciekawostek i dobrego stylu życia

Pasjonat kawy, który wierzy, że idealnie zaparzona filiżanka może odmienić dzień. Na SayCoffee.pl dzieli się wiedzą o ziarnach, metodach parzenia i kawowej kulturze z całego świata. Uwielbia testować kawowe nowinki i odkrywać nietypowe smaki. Poza kawą interesuje się designem i minimalizmem – bo dobra kawa smakuje jeszcze lepiej w dobrze zaprojektowanej przestrzeni.

Leave a Comment

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualizacjach, nowościach, spostrzeżeniach lub promocjach.
Oferta
Odwiedź nasz sklep internetowy
Scroll to Top