Kawa brazylijska: podstawowe cechy i właściwości

Podziel się

Klimat Brazylii jest szczególnie korzystny dla uprawy kawowców – wiele słonecznych, ciepłych dni oraz duża wilgotność i częste prysznice.

Charakterystyka brazylijskiej kawy

Klasyczna kawa brazylijska ma słodki smak z nutami karmelu, orzechów i czekolady. Nie ma prawie kwasowości, ale ma aksamitną konsystencję. Większość brazylijskich producentów kawy stawiała na jakość, a nie ilość. To wszystko sprawiło, że Brazylia jest niekwestionowanym liderem w produkcji tego napoju.

Historia kawy brazylijskiej

Kawę do Brazylii przywiózł w 1727 roku Portugalczyk Francisco da Melo Palletta. Według legendy Portugalczycy planowali hodować krzewy kawy w swoich koloniach, wzorem Gujany Francuskiej, i liczyli na to, że lokalne władze dadzą im trochę ziaren do zasiania. Ale gubernator Gujany odmówił, a wtedy władze portugalskie wysłały tam Francisco da Melo Palleta, z poleceniem zdobycia jakichkolwiek ziaren kawy.

Francisco de Melo Palletta to zrobił. Jak? Uwiódł żonę gubernatora, a ona zakochana podała mu filiżankę kawy, którą nielegalnie zabrał do Brazylii.

Od tego czasu aż do początku XIX wieku. kawa w Brazylii była uprawiana wyłącznie na potrzeby kolonizatorów i miejscowej ludności. Pierwszy „boom kawowy” miał miejsce w latach 1830-50. Napój ten stał się niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. W efekcie Brazylia szybko stała się jednym z największych eksporterów kawy. W ciągu zaledwie kilku lat produkt ten stał się lwią częścią całego brazylijskiego eksportu, wypełniając 40% światowego rynku.

Ale wzrost produkcji wymagał ciągłego uzupełniania nowej siły roboczej. Początkowo byli to niewolnicy, a później emigranci zarobkowi z krajów europejskich.

Drugi „boom kawowy” miał miejsce w latach 1880-1930. Okres ten nazywany jest również „kawą z mlekiem”, ponieważ te dwa produkty stały się podstawą gospodarki kraju. Pod koniec XIX wieku. ziarna kawy stanowiły trzy czwarte eksportu Brazylii. Ale z powodu kryzysu z 1906 r. rząd został zmuszony do sztucznego podniesienia ceny produktu. Eksport był czasowo zakazany, dopóki światowe ceny kawy nie wróciły do normy.

A w 1920 roku Brazylia faktycznie stała się światowym monopolistą kawy, przejmując 80% światowego rynku. Jednak w ciągu następnych trzech dekad pozycja kraju zaczęła nieznacznie spadać, ponieważ konkurenci weszli na światowy rynek z tańszym i nie gorszej jakości produktem.

W 1990 roku konsumenci stali się bardziej wymagający i wybredni w stosunku do kawy. Ludzie zaczęli przedkładać jakość nad ilość. A dla Brazylii, gdzie produkcja napoju trafiła na linię montażową, był to początek poważnego kryzysu gospodarczego. Doprowadziło to również do pewnych konfliktów z wieloma krajami, które zgodnie z Międzynarodowym Traktatem Kawowym zażądały od Brazylii zmniejszenia kwot eksportowych.

Po tym kryzysie brazylijscy producenci kawy zaczęli przykładać większą wagę do jakości swojego produktu, dlatego od 30 lat udoskonalają i wprowadzają innowacyjne technologie produkcji.

Produkcja kawy w Brazylii

W 2011 r. Brazylia była również liderem w produkcji zielonych (nieprażonych) ziaren kawy. Jest także największym na świecie eksporterem arabiki i kawy rozpuszczalnej.

W Brazylii jest ponad 220 000 farm kawy. 90% kawy brazylijskiej obrabia się metodą „na sucho”, gdy dojrzałe owoce suszy się na słońcu przez kilka tygodni, następnie usuwa się z nich miąższ, a ziarna są wysyłane do prażenia i dalszej obróbki. Chociaż ta metoda jest tańsza niż czyszczenie „na mokro”, jest dość skomplikowana.

Odmiany brazylijskiej kawy

80% brazylijskiej kawy to Arabica, a 20% to Robusta. Ponieważ Brazylia jest liderem w produkcji kawy, nieudane zbiory w tym kraju mogą doprowadzić do ogólnego wzrostu cen napojów na całym świecie. Podobna sytuacja miała miejsce w 1976 roku, kiedy w Brazylii wystąpiły niezwykłe mrozy. Wtedy cena kawy na całym świecie podwoiła się.

Za najpopularniejszą odmianę brazylijskiej kawy uważa się Brazil Santos – arabika o lekkiej kwasowości i charakterystycznym bukiecie aromatów. Inną znaną odmianą jest Carmo de Minas. Jest bardziej kwaśny i owocowy.

Jak zaparzyć kawę po brazylijsku

Francuska prasa. Ponieważ kawa jest parzona tą metodą przez co najmniej 5 minut, jest pełnowartościowa o lekko ostrym smaku i wyraźnych nutach czekolady.

Maszyna. Prawie wszystkie espresso na świecie są robione z kawy brazylijskiej.

Spawanie na zimno. Ta metoda sprawia, że napój jest szczególnie delikatny i miękki. Ta kawa jest idealna na gorące letnie dni.

Ekspres do kawy. Do tej metody lepiej jest użyć ekspresu do kawy z gejzerem, który umieszcza się na kuchence. Brazylijczycy parzą w ten sposób gęstą i mocną kawę, dodając cukier do wody przed zaparzeniem.

Interesujące fakty:

Brazylia nie tylko eksportuje kawę. Sami Brazylijczycy bardzo aktywnie je spożywają. Są prawdziwymi miłośnikami kawy.

Kawa rozpuszczalna stanowi 10-20% całego brazylijskiego eksportu. Wykonany jest z najbardziej nieudanych ziaren, które nie nadają się do klasycznej parzonej kawy i są tak naprawdę odpadem produkcyjnym.

Brazylia jest jedynym krajem produkującym kawę, który od czasu do czasu cierpi z powodu nienormalnych mrozów, co wpływa na cały światowy rynek tego napoju.

Picture of Grzegorz Gierejko
Grzegorz Gierejko

Podobno urodził się na drzewie kawowym

Leave a Comment

Newsletter

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać informacje o aktualizacjach, nowościach, spostrzeżeniach lub promocjach.
Oferta
Odwiedź nasz sklep internetowy
Scroll to Top