Nie licząc rozpuszczalnej, kawę można kupić w dwóch wariantach – ziarnistej i mielonej. Choć wielu smakoszy częściej wybiera same ziarna, to produkt gotowy od razu do zaparzenia często stanowi doskonałą alternatywę. Pozostaje jednak pytanie – jaką wybrać kawę mieloną, by była ona najlepsza dla nas i spełniała konkretne oczekiwania, jeśli chodzi o smak i aromat? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w tekście poniżej
Kawa mielona – czy warto?
Często pada pytanie, czy zakup zmielonych ziaren to odpowiedni wybór. Zwolennicy kaw ziarnistych zazwyczaj zwracają uwagę, że produkt mielony charakteryzuje się słabszym aromatem i nie gwarantuje tych samych walorów smakowych. Prawda jednak wygląda inaczej. Wszystko bowiem zależy od tego, w jakich warunkach i jak zapakowana została kawa mielona. Profesjonalne palarnie, takie jak Say Coffee dokładają wszelkich starań, aby każdy produkt był pełnowartościowy i zachwycał swoją jakością nawet najbardziej wymagających Klientów.
Stosujemy w pełni szczelne opakowania, do których wsypujemy świeżo palone i zmielone ziarna. To daje gwarancję, że po otwarciu kawa będzie cieszyć swoim wyjątkowym aromatem, nie tracąc ani odrobiny swoich oryginalnych walorów.
Warto zauważyć, że dobra kawa mielona ma również swoje zalety. Przede wszystkim nie wymaga od nabywcy posiadania ekspresu z blenderem czy osobnego młynka. Tym samym jest bardziej przystępna np. w warunkach, gdy nie mamy możliwości zmielenia ziaren. Więcej – można ją przyrządzić, tylko wsypując odpowiednią jej ilość do kubka lub ulubionej filiżanki, a następnie zalewając wrzątkiem. Oprócz tego taka forma pozwala na szybsze przygotowanie ulubionego naparu.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kawy mielonej?
Istnieje wiele czynników, jakie należy wziąć pod uwagę przed podjęciem takiej decyzji. Oczywiście najlepsza kawa mielona to ta pasująca do indywidualnych upodobań, gdyż to przede wszystkim my i nasi najbliżsi będą czerpać przyjemność z jej picia. Są jednak pewne wskaźniki, które warto uwzględnić, nim dokona się zakupu. Jakie? O tym więcej poniżej!
Stopień palenia ziaren
To jedna z pierwszych rzeczy, na jakie warto zwrócić uwagę. Stopień palenia kawy należy do głównych determinantów smaku i aromatu. Tradycyjnie wyróżnia się ich 4, jednak producenci mogą stosować inne skale – w Say Coffee opisujemy go 5-stopniową skalą, by jeszcze lepiej oddać to, czego możesz się spodziewać po naszych propozycjach.
A jaki wpływ ma palenie na smak, aromat i kolor? Jasne, czyli w niższej temperaturze i przez krótszy czas, zapewnia większą ilość kofeiny, ale nieco słabszy aromat. Kawa również charakteryzuje się wyższą kwasowością oraz obecnością nut cytrusowych, a także akcentów zbożowych. Średnie sprawia, że te ostatnie praktycznie znikają w smaku, a sama woń pozostaje zrównoważona. Stopniowo zaczynają zanikać walory charakterystyczne dla miejsca pochodzenia danej odmiany. Poza tym obniża się poziom kofeiny. Średnio ciemne palenie sprawia, że ziarna zaczynają oddawać na zewnątrz olejki smakowe – w efekcie zaczynają lśnić. Napar staje się cięższy, a smak bardziej jednorodny. Pojawiają się natomiast nuty kakaowe.
Jak natomiast smakuje kawa palona na ciemno? Jako że ziarna maksymalnie ciemnieją (mają kolor gorzkiej czekolady) oraz całe są pokryte olejkami smakowymi, wydobywa się z niej intensywny aromat i smak, głównie mocno kakaowy. Wyczuwalne są wyraźne akcenty dymu i spalenizny. W czasie tego procesu poziom kofeiny w produkcie spada do absolutnego minimum.
Jako że ziarna mielone są po paleniu, kawa zachowuje wszystkie walory charakterystyczne dla konkretnego stopnia. W naszej ofercie znajdziesz zarówno produkty jasnego palenia, jak i ciemnego. To pozwala dobrać taki produkt, który perfekcyjnie wpisze się w potrzeby podniebienia konkretnej osoby.
Skład
Wybierając idealną kawę mieloną dla siebie, bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na skład. W produktach pochodzących od sprawdzonych palarni znajdziesz naturalnie tylko rozdrobnione ziarna, ewentualnie naturalne aromaty (o czym więcej w dalszej części).
Wybierając nawet dobrą kawę mieloną od sprawdzonego producenta, warto przyjrzeć się składowi. Chodzi jednak nie o ewentualne „pułapki”, a mieszanki gatunków i odmian. Wśród naszych produktów znajdziesz m.in. 100% Arabiki, ale często też jej różne odmiany, jak np. White Brasil. W ofertach profesjonalnych palarni mogą pojawiać się również blendy – mieszanki Arabici z Robustą, łączące szlachetność tej pierwszej z wyrazistym smakiem i większą zawartością kofeiny tej drugiej. Często stanowią one interesujący eksperyment, jaki przypadnie do gustu każdemu fanowi czarnego naparu.
Kwasowość
Na kwasowość kawy wpływa wiele czynników. To m.in. jej odmiana, klimat oraz gleba, na jakiej wzrastały krzewy, stopnień dojrzałości zbieranych jagód, metoda obróbki, a także proces palenia. Wskazuje się, że nawet jakość mielenia nie pozostaje obojętna dla poziomu kwasowości produktu! Co więcej – sposób parzenia oraz temperatura wody mogą sprawiać, że ten czarny napój będzie mniej lub bardziej czarny.
W naszej ofercie znajdziesz kawy mielone o różnym stopniu kwasowości. Black Brasil, w przeciwieństwie do „białej” mieszanki, charakteryzuje się wyraźnie mniejszą zawartością kwaśnych nut. Z kolei Yellow Bourbon cechuje średnia kwasowość.
Sposób parzenia
Wybierając prezentowane wyroby, warto zwrócić uwagę również na to, jakie są zalecenia dotyczące parzenia ich. Choć oczywiście każda kawa mielona nadaje się do ekspresu, to w przypadku niektórych propozycji lepiej zastosować alternatywne sposoby przygotowania. To pozwala w pełni wydobyć z nich ich unikatowy smak oraz aromat. Zalecamy m.in. metodę turecką, jak i zaparzenie jej w kawiarce.
Kawy mielone z Arabici
W naszej ofercie znajdziesz przede wszystkim klasykę gatunku – Arabicę, pochodzącą z najróżniejszych regionów świata. Oferujemy kawy odmianowe, jak i blendy Arabiki zarówno w formie kawy ziarnistej, jak i mielonej. Dzięki temu nie musisz się obawiać, że interesujący Cię produkt znajduje się poza zasięgiem – jeśli nie masz młynka lub nowoczesnego ekspresu z blenderem, wystarczy, że wybierzesz mielone ziarna interesującej Cię kawy.
Czemu natomiast głównie Arabica? Gatunek ten uchodzi za najszlachetniejszy. Choć trudniejsza w uprawie, ma ona ogromny udział w rynku. W zależności od stopnia palenia gwarantuje zróżnicowane doznania smakowe. Może zarówno być nieco kwaśniejsza, niosąc przy tym nuty owocowe i cytrusowe, jak i bardziej intensywna w smaku, charakteryzującym się kakaowymi czy karmelowymi nutami. Występuje również w blendach z Robustą (ta zaś rzadko kiedy pojawia się w sprzedaży samodzielnie), uszlachetniając jej charakterność. Kawa mielona Arabica w niczym nie ustępuje produktom, które sprzedawane są w ziarnach!
Smakowe kawy mielone
Na uwagę zasługuje fakt, że nasze produkty to nie tylko mieszanki różnych odmian. Pragnąc w pełni zaspokoić oczekiwania Klientów, zadbaliśmy o to, aby w ofercie pojawiły się też kawy smakowe. To absolutnie unikatowe wyroby, jakie dostarczą zupełnie odmiennych doznań, z jakimi wielu fanów małej czarnej wcześniej się jeszcze nie spotkało. Proponujemy m.in. kawy mielone o smaku irlandzkiego likieru czy orzechów. Z pewnością na uwagę zasługuje również ta o woni i nutach waniliowych oraz kokosa lub… róży.

Małe czy duże opakowanie?
Jeśli decydujesz się na kawę mieloną, powinieneś wiedzieć, że wymaga ona szczelnego zamknięcia. Aromat takiego produktu ma tendencję do szybszego ulatniania się, wobec czego musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jakiej wielkości opakowanie będzie Ci potrzebne. Jeśli pijesz dość dużo kawy na co dzień – postaw na większą paczkę. Jeśli raczej parzysz ją od święta – dla Ciebie przygotowaliśmy mniejsze warianty, jakie pozwolą Ci cieszyć się zawsze świeżym naparem.
Kierując się powyższymi wskazówkami, z pewnością znajdziesz wśród prezentowanych artykułów taką kawę mieloną, która będzie odpowiadała Twoim oczekiwaniom. Dołącz już teraz do Klientów Say Coffee! Postaw na doświadczenie i pełen profesjonalizm, połączony z pasją do czarnego naparu. To gwarancja najlepszej kawy.