Dlatego kawę należy spożywać z umiarem. Lekarze i naukowcy są zgodni, że najlepszym rozwiązaniem jest 1-2 filiżanki kawy dziennie. W ten sposób organizm nie straci krytycznych dawek wapnia i magnezu, a jednocześnie odczuje pozytywny wpływ napoju.
Kawa to najpopularniejszy i najbardziej kontrowersyjny napój na świecie. Zawiera ważne dla funkcjonowania i zdrowia organizmu związki, w szczególności: kofeinę, kwas chlorogenowy, trigonellinę, diterpeny, które działają przeciwzapalnie. Świeżo palona kawa zawiera przeciwutleniacze i wiele innych składników odżywczych, które odparowują podczas dłuższego przechowywania kawy. Dlatego zawsze powinieneś kupować tylko świeżo usmażone.
Co jeśli wypijesz za dużo kawy?
Kofeina jest środkiem pobudzającym, na który organizm reaguje uwalniając hormon stresu, kortyzol, który z kolei podnosi poziom cukru we krwi. Dzięki temu kawa doskonale tonizuje, ekscytuje i dodaje siły. To właśnie sprawiło, że stał się najpopularniejszym porannym napojem.
A kawa ma działanie moczopędne, więc im więcej jej pijesz, tym częściej biegasz do łazienki. Wraz z moczem organizm traci ważne minerały – wapń, magnez, potas, co może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej. Kofeina stymuluje również działanie hormonu adrenaliny, który zwiększa zapotrzebowanie komórek na wapń. Jony wapnia dostają się do komórek wraz z krwią.
Według Ministerstwa Zdrowia kawa może zwiększać ryzyko osteoporozy, ale jeśli kobiety w okresie menopauzy piją ją w około 8 porcjach dziennie i nie spożywają wystarczającej ilości wapnia i witaminy D.
8 kaw to dużo, zgadzam się!
Jeśli we krwi nie ma wystarczającej ilości wapnia, rozpoczyna się proces wypłukiwania go z kości, ponieważ dla organizmu ważniejsze jest dostarczenie najpierw wszystkiego, czego potrzebuje serce, a potem wszystkich pozostałych tkanek. Kolejny hormon, którego działanie na organizm wzmacnia kawa – histamina. Wspomaga wypłukiwanie z organizmu wraz z magnezem w moczu. Mianowicie magnez poprawia wchłanianie wapnia. W rezultacie wapń jest gorzej wchłaniany przez kawę.
Wnioski
Jak każdy inny produkt, kawa ma zarówno korzystne, jak i szkodliwe właściwości. Te ostatnie są najbardziej widoczne przy nadmiernym spożyciu kawy. A jedna lub dwie filiżanki dziennie to całkowicie bezpieczna, a nawet użyteczna ilość.