Rozmawiając ze zwolennikami kaw specialty, bądź robiąc samodzielne zakupy w sklepach dedykowanych wyłącznie temu surowcowi, zapewne wielokrotnie spotkaliście się z określeniem „profilu smakowego kawy”. Czym jest owy profil, z czego się bierze i jak, znając jedynie pochodzenie ziaren dojść do tego, jak może smakować zaparzony z nich napar?
„Profil smakowy kawy”, bądź też zamiennie używane „nuty smakowe” (np. orzechowe, czekoladowe, kwiatowe, owocowe etc.) służą określeniu naturalnych aromatów zawartych w danych ziarnach. Nie są to więc jakiekolwiek sztuczne dodatki aromatyczne, a naturalne cechy wynikające z indywidualnego mikroklimatu danego regionu, w którym uprawiana jest kawa. I choć na pytanie: „jak smakuje kawa?” zapewne spora część społeczeństwa niepewnie odpowiedziałaby „…kawowo?”, okazuje się, iż smak ten może się znacząco różnic w zależności od regionu, z którego pochodzą dane ziarna. Jeśli interesuje Cię, czym może różnić się kawa z Etiopii od kawy z Brazylii, usiądź wygodnie z kubkiem kawy (najlepiej Say Coffee 😉 ) i przeczytaj ten wpis.
Regiony uprawy kawy
Warto zacząć od tego, gdzie na świecie uprawiana jest kawa? Odpowiedź jest banalnie prosta – tam, gdzie panują odpowiednie ku temu warunki klimatyczne, a więc w tzw. „pasie kawowym”, który rozciąga się między Zwrotnikiem Raka, a Koziorożca. Jako, że każdy z tych regionów charakteryzuje się innymi glebami, klimatem i sposobami uprawy, również zbierane w nich kawowe plony różnią się smakiem, aromatem i kwasowością.
Są to więc przede wszystkim:
- AFRYKA, a w niej przede wszystkim:
- Kenia
- Etiopia
- Rwanda
- AMERYKA PÓŁNOCNA, w której wiodącą rolę wiodą:
- Meksyk
- Kuba
- AMERYKA ŚRODKOWA:
- Gwatemala
- Honduras
- Kostaryka
- Nikaragua
- Salwador
- Panama
- Dominikana
- AMERYKA POŁUDNIOWA:
- Brazylia
- Kolumbia
- Peru
Bez trudu można więc wywnioskować, iż w przypadku uprawy kawy najlepiej sprawdza się klimat subtropikalny, bowiem kawowce nie znoszą niskich temperatur, jak również wahań poziomu opadów. Co więcej – brak zimniejszych miesięcy sprawia, że ziarna mogą być zbierane kilka razy w ciągu roku. Kolejnym ważnym czynnikiem jest odpowiednia wysokość upraw, wynosząca minimum 900 metrów w przypadku Arabiki, by zapewnić ziarnom odpowiednie nasłonecznienie.
Na potrzeby tego wpisu szerzej rozwinę kawy pochodzące z tych regionów, które widnieją w naszym sklepie Say Coffee.
Afrykańska owocowa rozkosz dla podniebienia
ETIOPIA
Jest to kraj przez wielu uznawany za matecznik kawy, w którym to produkcja tego surowca jest równie wyjątkowa, co smak kaw stamtąd pochodzących. Unikalny charakter ziaren z tego kraju najprawdopodobniej wynika z faktu, iż niemalże 90% kaw z Etiopii pochodzi ze zbiorów w lesie lub przydomowych ogródków, a zorganizowana uprawa stanowi pozostałe 10%. Ciężko w przypadku tego regionu określić jeden, charakterystyczny dla niego profil smakowy, bowiem kawy pochodzące z Etiopii cechuje niejako cały wachlarz różnorodnych smaków i dwie kawy z tego samego regionu potrafią prezentować się w zupełnie różny sposób. Możemy jednak wyróżnić najbardziej wyczuwalne dla tego regionu nuty, są to więc:
- • intensywna owocowość, nuty jagód
- • cytrusowa kwasowość,
- • aromaty bergamotki i inne kwiatowe
KENIA
Ze wszystkim wymienionych wyżej regionów, ten charakteryzuje najwyższa owocowa kwasowość zrównoważona słodyczą czerwonych owoców. Co więcej, w profilu sensorycznym możemy odnaleźć również nuty:
- jagód
- wiśni
- czarnej i czerwonej porzeczki
- kwiatów bzu
- jeżyn
- czerwonych winogron
- cytrusów
- rodzynek
- rumu
Przy wyborze kawy, będzie ona strzałem w dziesiątkę dla osób ceniących kawy naturalnie owocowe, o wyższej kwasowości, przywodzące na myśl dobrej jakości wytrwane wino.
BRAZYLIA i KOLUMBIA – południowo – amerykańska klasyka
Rozglądając się za kawą o klasycznym, orzechowym posmaku, doskonale komponującą się ze smakiem mleka, jak i wybitnie smakującą również bez niego, nie sposób nie wspomnieć o kawach z Południowej Ameryki. Arabiki z krajów takich jak Brazylia i Kolumbia powinny trafić w gusta niemalże każdego kawowego smakosza, bowiem charakteryzuje je niezwykle uniwersalny, orzechowy posmak z nutami czekolady, delikatną słodyczą przywodzącą na myśl karmel, jak również niezwykle subtelną, zbilansowaną kwasowością.
Ameryka Środkowa – PANAMA
Dumnie możemy więc pochwalić się posiadaniem kawy z tego regionu w asortymencie naszego sklepu Say Coffee 🙂
Profil smakowy większości kaw pochodzących z upraw panamskich można ogólnie określić jako niezwykle słodki, o subtelnym aromacie kwiatów, tropikalnych owoców, takich jak mango, papaja, marakuja, niemal całkowicie pozbawiony goryczy i kwasowości.
Nie powinno nas zatem dziwić, iż kawa z Panamy odnosi sukcesy w światowych konkursach, a na jej wysoką jakość składa się zarówno wulkaniczna, bogata w składniki odżywcze gleba, w której rosną drzewa kawowe, jak również wiatr północny, który tworzy unikalny mikroklimat spowalniający dojrzewanie kawowych czereśni.
Nawet tak podstawowa wiedza jak ta zawarta w powyższym wpisie powinna znacząco ułatwić poszukiwania wymarzonych ziaren do przygotowywania kawy w domu, w pracy, bądź gdziekolwiek bądź. Warto również nie zniechęcać np. wyższą kwasowością, jaką charakteryzują się kawy pochodzące z Afryki i dać im szansę, bowiem – mogę Wam zagwarantować – jest to kwasowość zupełnie inna niż ta kojarzona ze stereotypem kwaśniej, niesmacznej kawy. A odkrywanie nieznanych nam dotąd smaków również może sprawić niemałą frajdę!